Gitar Dersleri

2000 yılında New York'ta başlayarak, 2005'ten beri de İstanbul'da gitar ve gitar uygulamalı müzik teorisi ve doğaçlama dersleri vermekteyim. Dersler, kendini geliştirmek isteyen her aşamadaki (yeni başlayanlar dahil) gitariste açıktır. Öğrencilerden sadece iki beklentim var: şu anki düzeyleri ne olursa olsun, öğrenme arzusu; ve hedefleri / beklentileri doğrultusunda (amatör, hobi, konsevatuvara hazırlık, profesyonel) asgari bir çalışma disiplini.

Gitar DersiDersler süresince ana hedefim, ilgi duyduğu müzik türünden bağımsız olarak, öğrencinin her bakımdan daha donanımlı ve enstrümanına hakim bir gitarist olmasını sağlamaktır.

Derslerin içeriği ve yoğunluğu, her öğrencinin düzeyine, müzikal ilgi alanlarına, ulaşmak istediği nokta ve amaçlarına göre biçimlenir. Genel hatlarıyla armoni, müzik teorisi ve enstrüman tekniği konularında Berklee School Of Music ve Musicians Institute müfredatlarını temel alıp, bunu New School'un pratiğe ve çalmaya ağırlık veren, caz doğaçlaması odaklı yaklaşımıyla birleştiriyor, müzisyen ve eğitimci olarak kendi deneyimlerimle de harmanlayarak her öğrenciye göre bir yol haritası çiziyorum.

İyi müzik yapabilmek, herhangi bir parçayı daha iyi icra edebilmek için, bizzat müzik yapma deneyiminin içinde -olabildiğince sıklıkla- bulunmak gerekiyor. Bu nedenle, öğrencilerimle birlikte çalmaya özel bir önem veriyorum. Yeni başlayanlardan ileri seviyedeki gitaristlere kadar çeşitli aşamalardaki müzisyenleri göz önünde bulundurarak hazırladığım farklı zorluk derecelerindeki düetlerle, üzerinde çalıştığımız konuları pratikle destekliyor, dersin önemli bir bölümünde birlikte gitar çalıyoruz.


Üzerinde çalıştığımız alanlar:Cem Topdemir

  • Gitar tekniği
  • Sap boyunca gam, arpej, akor çalışmaları, temel pozisyonlar ve bunların birbirine bağlanması; akorların seslendirilmesi (voicings), çevrimleri, bağlanması (voice leading), ve uzantıları (extensions); nota okuma pratiği (sight-reading)
  • Kulak eğitimi
  • Ritmik ve melodik dikte; ritmik artikülasyon ve solfej çalışmaları; aralıkları, gamları, farklı dereceleri, akorları duyarak tanıma ve sesle söyleme
  • Teori – Armoni
  • Temel müzik teorisi ve kavramları, akor yürüyüşleri, kadanslar, diatonik ve diatonik olmayan akorların işlevsel sınıflandırılması, form-armoni ilişkisi, armonik ve melodik analiz, rearmonizasyon teknikleri, akor-gam ilişkileri
  • Repertuvar geliştirme ve stilistik çalışmalar
  • Jazz, blues, latin...
    • Doğaçlama çalışmaları
    • Eşlik etme sanatı


Ders içeriğinden örnekler:


Ek Bilgiler:

Kendi müzik hayatımda ve ders içeriğini hazırlarken bilgi, bakış açısı ve yöntem bakımından yararlandığım kaynakların bir listesi.

Temel müzik teorisi ve caz armonisi bağlamında üzerinde çalıştığımız konu ve kavramların daha detaylı bir dökümü.